miércoles, 6 de febrero de 2013

Una noia diferent - Ann Bannon


Títol català: Una noia diferent
Títol castellà: Soy un bicho raro
Títol original: Odd girl out
Autor: Ann Bannon
Any de publicació: 2013
Editorial: labutxaca
Nº de pàgines: 291
Preu: 14,96 €
Enquadernació: Rústica

Les cròniques de Beebo Brinker:
Una noia diferent  (1er capítol)
Sóc una dona  (1er capítol)

Primera entrega de «Les cròniques de Beebo Brinker», la col·lecció clàssica de novel·les romàntiques dels anys 50 d’Ann Bannon, la reina de la pulp fiction. 

«Una noia diferent narra l’arribada de la Laura a la universitat. La seva timidesa i les seves maneres extremament educades contrasten amb la sinceritat de la Beth, la primera persona que coneix només arribar al campus... El caràcter amistós i alhora desvergonyit de la Beth conquista del tot la jove Laura, i totes dues es veuran submergides en una història rocambolesca». Metro Times 





Aquest llibre m'ha suposat una agradable sorpresa, no sabia molt bé que em podia trobar. Darrere d'una portada tan estrident s'amaga una història romàntica i interessant, encara que això sí, amb un argument poc convencional. Sobretot si ens situem en el context i moment en què es va escriure aquesta obra, allà pels anys cinquanta en una Amèrica moralment hipòcrita, immersa en les persecucions i la intolerància del mccarthysme i en la qual encara no havia tingut lloc les lluites pels drets civils. 

Una jove Laura arriba a la universitat, no se sent diferent a les seves companyes en l'essencial, però aviat haurà de reconèixer que hi ha punts en els quals no comparteix l'interès general. Contra tot convencionalisme social i personal, ella no pot evitar sentir-se atreta per la seva companya Beth. Acaba per convèncer-se que no hi ha gens dolent en això, sobretot quan creu que el seu amor és correspost. 

Seriosa i moderada fins a l'exageració, fent gala d'una innocència tan gran que en una altra qualsevol podria semblar impostada. Ni tan sols considera que sigui lesbiana, ni que per descomptat els seus actes podrien tenir serioses conseqüències en un món on l'important són les aparences. 

Lamentablement el seu amor no és entès d'igual manera pel seu amant, que simplement ho considerava una aventura i una fase d'experimentació. La gelosia i l'angoixa de la insostenible situació complicada per un triangle amorós precipitaran els esdeveniments. 

Crec que les portades reprodueix, si no l'original almenys el seu esperit. És interessant la introducció de l'autora, que ens ajuda a situar-nos, facilitant-nos seguir l'evolució de l'obra, així com el seu significat i importància per a molts col·lectius que es van sentir identificats amb ella al llarg de tot aquest temps. 

És una lectura recomanable per a tots, sigui el que sigui la seva orientació. La inseguretat en les relacions de parella i d'amistat no coneix d'època ni de preferències sexuals.




Este libro me ha supuesto una agradable sorpresa, no sabía muy bien que me podía encontrar. Tras una portada tan estridente se esconde una historia romántica e interesante, aunque eso sí, con un argumento poco convencional. Sobre todo si nos situamos en el contexto y momento en que se escribió esta obra, allá por los años cincuenta en una América moralmente hipócrita, inmersa en las persecuciones y la intolerancia del macartismo y en la que todavía no había tenido lugar las luchas por los derechos civiles. 

Una joven Laura llega a la universidad, no se siente diferente a sus compañeras en lo esencial, pero pronto deberá reconocer que hay puntos en los que no comparte el interés general. Contra todo convencionalismo social y personal, ella no puede evitar sentirse atraída por su compañera Beth. Acaba por convencerse de que no hay nada malo en ello, sobre todo cuando cree que su amor es correspondido. 

Seria y comedida hasta la exageración, haciendo gala de una inocencia tan grande que en otra cualquiera podría parecer impostada. Ni siquiera considera que sea lesbiana, ni que por supuesto sus actos podrían tener serias consecuencias en un mundo donde lo importante son las apariencias. 

Lamentablemente su amor no es entendido de igual manera por su amante, que simplemente lo consideraba una aventura y una fase de experimentación. Los celos y la angustia de la insostenible situación complicada por un triángulo amoroso precipitarán los acontecimientos. 

Creo que las portadas reproduce, si no la original al menos su espíritu. Es interesante la introducción de la autora, que nos ayuda a situarnos, facilitándonos seguir la evolución de la obra, así como su significado e importancia para muchos colectivos que se sintieron identificados con ella a lo largo de todo este tiempo. 

Es una lectura recomendable para todos, sea cual sea su orientación. La inseguridad en las relaciones de pareja y de amistad no conoce de época ni de preferencias sexuales.


Agraïments a l'editorial labutxaca per l'exemplar.

3 comentarios :

 1. No conocía el libro pero según tu reseña pinta muy bien :)

  ResponderEliminar
 2. WOW, Lovely
  Plz visit my blog this time, I need a little help :p

  XoXo
  http://abudhabifood.blogspot.com

  ResponderEliminar
 3. Tenia pensat comprar el llibre (el vaig veure ahir en una paradeta de sant jordi) i buscant alguna cosa que em servís d'ajuda he fet cap al teu bloc.
  Et segueixo, veig que tens publicacions interessants i podré descobrir llibres!
  http://blancajara.blogspot.com.es/

  ResponderEliminar