miércoles, 27 de febrero de 2013

Trilogia Jocs de la Fam - Suzanne Collins


Títol català: Jocs de la Fam: La trilogia
Títol castellà: Los juegos del hambre
Títol original: The Hunger Games
Autor: Suzanne Collins
Any de publicació: 2012
Editorial: Estrella Polar
Col·lecció: L'Illa del Temps
Nº de pàgines: 399, 421, 426
Preu: 45 €
Enquadernació: Rústica amb solapes


Una novel·la que manté un suspens constant i que provocarà molta controvèrsia. No he pogut parar de llegir-lo.” Stephen King

Podries sobreviure tot sol, en un món salvatge, on tothom farà el possible perquè no tornis a veure la llum del dia? 

L'impactant trilogia dels Jocs de la fam, ara recollides en un nou estoig. 
Vint-i-quatre adolescents forçats a jugar. Només un guanyador. Els Jocs de la Fam han començat...




Aquest interessant estoig reuneix per primera vegada la trilogia, presenta els tres volums dins d'una caixa de cartró decorada amb les muntes. 

Aquesta saga gaudeix de gran popularitat i està sent adaptada amb gran èxit a la gran pantalla. Té una gran qualitat i sobrats motius perquè s'hagi convertit en un fenomen de masses. S'ha parlat molt dels seus llibres, i en línies generals el seu argument i personatges són bastant coneguts. 

La història es troba dividida en tres volums que abasten cadascun un diferent problema al que la Katniss ha de fer front. La crítica social és clara des del principi en aquesta novel·la distòpica. 

En el primer volum que dóna nom a la saga, es descriu una societat sotmesa a una tirania que divideix el país en empobrits sectors, controlats per mà de ferro pel Capitoli. Cada any es veuen obligats a lliurar joves en forma de tribut, per competir a mort en un cruel reality pensat per humiliar als sectors i entretenir els apetits de sang de la societat del Capitoli. Aquesta forma de tribut té reminiscències clàssiques, de vegades gairebé literals. La idea de pa i circ per entretenir a les masses també queda clara, encara que el del pa solament arriba per a la classe dirigent. També és evident la crítica, advertiment, sobre el camí que els anomenats realitys televisius poden arribar a prendre, fet tractat en altres casos com per exemple en la novel·la The Running Man que també va comptar amb versió cinematogràfica. L'actitud de la Katniss passa de la mera cerca de la supervivència, pel bé de la seva família, a cert nivell de desafiament en defensa dels seus valors més essencials als quals no està disposada a renunciar. Té una mica de romanticisme, però també això és tractat des d'un punt de vista crític, per la necessitat que imposa l'espectacle dels jocs. 

El segon volum ens presenta un escenari diferent de l'anterior, els sectors estan clarament descontents, quan no gairebé obertament en rebel·lia. La Katniss és amenaçada pel president, que veu en ella un possible símbol per a la rebel·lió i desitja manipular-la al seu favor. Aviat quedaran clares que les intencions del Capitoli sempre van ser l'eliminació dels campions dels jocs, als quals no poden consentir el paper d'herois que el seu triomf els va atorgar. Per això, cada vint-i-cinc anys se celebren uns jocs del fam especials, Quarter Quell en el qual competeixen com a tributs els campions de diferents jocs. La Katniss es veurà de nou obligada a competir i aquesta vegada sospita que tot l'escenari dels jocs estarà dissenyat per acabar amb ella i amb la majoria dels participants. No obstant això, la rebel·lió està més estesa del que ella sospitava, com més s'endureixen les condicions de vida en forma de represàlia més disposada està la gent a lluitar. Un nou i poderós aliat sorgeix del passat, donant autentiques esperances als rebels. 

En el tercer volum la rebel·lió és ja un fet, la guerra ha esclatat contra el Capitoli. Les represàlies que aquest presa són terribles, obligant a respondre als rebels en una escalada cada vegada més perillosa. La Katniss haurà de decidir el paper que està disposada a sumir en la rebel·lió, doncs de nou volen manipular-la, aquesta vegada aquells que haurien de ser els seus aliats semblen ocultar unes intencions amb les quals la Katniss no pot estar d'acord. Així i tot, les circumstàncies li obliguen a assumir el seu paper com a símbol de la revolta. La propaganda dels rebels la presenta com la personificació de l’ocell de la revolta, símbol de la llibertat. La Katniss té els seus propis plans i aconsegueix implicar-se de ple en la lluita tornant al Capitoli, amb les armes a la mà. 

Aquesta novel·la ens adverteix sobre que la primera víctima de la guerra és la veritat i que moltes vegades es corre el perill en enfrontar-se a la tirania de substituir-la per una altra igual o pitjor. 

Recomano a tots aquests llibres, si encara no els tens aquesta és una bona ocasió per fer-te amb ells.




Este interesante estuche reúne por primera vez la trilogía, presenta los tres volúmenes dentro de una caja de cartón decorada con los sinsajos. 
 
Esta saga goza de gran popularidad y está siendo adaptada con gran éxito a la gran pantalla. Tiene una gran calidad y sobrados motivos para que se haya convertido en un fenómeno de masas. Se ha hablado mucho de sus libros, y en líneas generales su argumento y personajes son bastante conocidos. 

La historia se halla dividida en tres volúmenes que abarcan cada uno un distinto problema al que Katniss ha de hacer frente. La crítica social es clara desde el principio en esta novela distópica. 

En el primer volumen que da nombre a la saga, se describe una sociedad sometida a una tiranía que divide el país en empobrecidos sectores, controlados por mano de hierro por el Capitolio. Cada año se ven obligados a entregar jóvenes en forma de tributo, para competir a muerte en un cruel reality pensado para humillar a los sectores y entretener los apetitos de sangre de la sociedad del Capitolio. Esta forma de tributo tiene reminiscencias clásicas, a veces casi literales. La idea de pan y circo para entretener a las masas también queda clara, aunque lo del pan solo llega para la clase dirigente. También es evidente la crítica, advertencia, sobre el camino que los llamados realitys televisivos pueden llegar a tomar, hecho tratado en otros casos como por ejemplo en la novela The Running Man que también contó con versión cinematográfica. La actitud de Katniss pasa de la mera búsqueda de la supervivencia, por el bien de su familia, a cierto nivel de desafío en defensa de sus valores más esenciales a los que no está dispuesta a renunciar. Tiene algo de romanticismo, pero también esto es tratado desde un punto de vista crítico, por la necesidad que impone el espectáculo de los juegos. 

El segundo volumen nos presenta un escenario distinto del anterior, los sectores están claramente descontentos, cuando no casi abiertamente en rebeldía. Katniss es amenazada por el presidente, que ve en ella un posible símbolo para la rebelión y desea manipularla a su favor. Pronto quedarán claras que las intenciones del Capitolio siempre fueron la eliminación de los campeones de los juegos, a los que no pueden consentir el papel de héroes que su triunfo les otorgó. Por eso, cada veinticinco años se celebran unos juegos del hambre especiales, Vasallaje de los veinticinco (Quarter Quell) en el que compiten como tributos los campeones de distintos juegos. Katniss se verá de nuevo obligada a competir y esta vez sospecha que todo el escenario de los juegos estará diseñado para acabar con ella y con la mayoría de los participantes. Sin embargo, la rebelión está más extendida de lo que ella sospechaba, cuanto más se endurecen las condiciones de vida en forma de represalia más dispuesta está la gente a luchar. Un nuevo y poderoso aliado surge del pasado, dando autenticas esperanzas a los rebeldes. 

En el tercer volumen la rebelión es ya un hecho, la guerra ha estallado contra el Capitolio. Las represalias que este toma son terribles, obligando a responder a los rebeldes en una escalada cada vez más peligrosa. Katniss deberá decidir el papel que está dispuesta a sumir en la rebelión, pues de nuevo quieren manipularla, esta vez aquellos que deberían ser sus aliados parecen ocultar unas intenciones con las que Katniss no puede estar de acuerdo. Aun así, las circunstancias le obligan a asumir su papel como símbolo de la revuelta. La propaganda de los rebeldes la presenta como la personificación del sinsajo, símbolo de la libertad. Katniss tiene sus propios planes y consigue implicarse de lleno en la lucha volviendo al Capitolio, con las armas en la mano. 

Esta novela nos advierte sobre que la primera víctima de la guerra es la verdad y que muchas veces se corre el peligro al enfrentarse a la tiranía de sustituirla por otra igual o peor. 

Recomiendo a todos estos libros, si todavía no los tienes esta es una buena ocasión para hacerte con ellos.

3 comentarios :

  1. Tinc pendent tota la saga....gràcies per la resenya o millor dit, les ressenyes !

    ResponderEliminar
  2. awww!!!! creo que se me ha encendido la bombilla por si me mandan lectura libre en Valenciano

    ResponderEliminar
  3. A mí me encantó la saga. Mi favorito es el primero y adoro a Katniss y a Peeta.

    Besitos.

    ResponderEliminar