lunes, 25 de marzo de 2013

Legend - Marie Lu


Títol català: Legend
Títol castellà: Legend
Títol original: Legend
Autor: Marie Lu
Any de publicació: 2012
Editorial: Cruïlla
Nº de pàgines: 365
Preu: 16,95 €
Enquadernació: Rústica amb solapes


La República, situada a l’antiga costa oest dels EUA, s’ha embrancat en una guerra inacabable. El país, atenallat sota un règim totalitari, té greus mancances i només els rics i poderosos poden viure amb normalitat. La June és una noia privilegiada destinada a ocupar un lloc dins de l’elit del país. En Day, fill d’una família humil, viu en la clandestinitat i es dedica a sabotejar tot el que pot d’un govern que ell considera corrupte i assassí. Quan es coneixen, es pensen que són enemics, però en realitat només són pols oposats d’un mateix imant. Tots dos emprenen un joc mortal, en el qual ell lluita per la supervivència de la seva família, mentre ella busca venjança per la mort del seu germà.

Legend és un llibre que em va semblar atractiu res més veure-ho, a una bonica portada se li uneix un argument interessant. M'agrado molt el logo de la República i el fet que els protagonistes fossin llegendes vives cadascun a la seva manera, representant els extrems oposats de la seva societat. Estava clar que estaven condemnats a xocar entre ells, enfrontar-se i al mateix temps atreure's amb una força ineludible. 

En aquesta distopia se'ns presenta una societat militarista sorgida de l'apocalipsi climàtic. De les ruïnes del que fossin antany els Estats Units han sorgit dues potències, la República en la costa oest i les Colònies en la costa aquest. Ambdues estan enfrontades en una guerra sense caserna que fa encara més difícil la supervivència dels seus ciutadans, almenys els de la República que és on es desenvolupa la història i viuen els protagonistes. 

 La June i en Day són els més clars exemples de les grans diferències socials de la República. Tots els seus ciutadans són sotmesos a unes proves molt complexes a l'edat de 10 anys, aquestes proves determinen tot el seu futur. La June prové d'una bona família i a més és l'única que va aconseguir la màxima puntuació en les proves, una autentica proesa que la converteix en un prodigi per la República. En Day prové d'una família pobra que viu als barris més marginals, inexplicablement va suspendre la seva prova i això li condemno a una mort segura. Però en Day és molt més del que diuen les proves i acabarà convertint-se també en un prodigi, encara que ho serà en oposició a la República. 

- Em pregunto com hauríem estat si jo hagués tingut una vida més com la teva, i tu haguessis tingut la meva. Seríem tal com som ara? Seria un dels millors soldats de la República? I tu series un delinqüent famós?

Tant per la June com para en Day té molta importància la família, sent aquesta l'autentico motor de la seva existència, doncs és el que realment els mou fer el que fan, més enllà de l'amor de la June per la República o l'odi d’en Day per la mateixa. Això és molt important per al desenvolupament d'una història que es mou a un ritme vertiginós i ple d'acció. 

L'essencial del relat són els personatges que es van alternant per explicar-nos la història. Tots dos són superdotats i amb grans actituds, per això no és d'estranyar que encara que al principi els seus punts de vista són dispars, acabin per apropar-se en saber la veritat, doncs és més el que els uneix del que els separa. 

Com sol passar en aquests llibres, contra tot el que cabria esperar l'atracció entre tots dos és instantània, però cal recordar que tenen quinze anys i són atractius, així que s'atreuen físicament, i el físic és important. Encara que no impedirà a tots dos complir amb el seu haver de, sobretot a la June. Però el seu va més enllà de la mera atracció física, són éssers excepcionals acostumats a pensar i actuar amb rapidesa, quan es van coneixent el més lògic és que el romanç sorgeixi entre ells. 

La relació d’en Day i la June és una història de superació i sacrifici, d'amor pels seus i lluita per la supervivència. També crec que és una història en la qual tots dos evolucionen com a éssers humans, descobrint noves necessitats i valors irrenunciables. 

M'agrada tot d'aquest relat, és molt visual la forma en què l'autora ens presenta els personatges i la història, entrant directament en matèria des de la primera pàgina i mantenint el ritme fins a l'última. Engega en la nostra imaginació implicant-nos en el relat i fent-nos voler saber més sobre aquesta particular societat, els protagonistes i el que els ofereix la destinació. Espero amb ànsies el proper llibre.
Legend es un libro que me pareció atractivo nada más verlo, a una bonita portada se le une un argumento interesante. Me gusto mucho el logo de la República y el hecho de que los protagonistas fueran leyendas vivas cada uno a su manera, representando los extremos opuestos de su sociedad. Estaba claro que estaban condenados a chocar entre ellos, enfrentarse y al mismo tiempo atraerse con una fuerza ineludible. 

En esta distopía se nos presenta una sociedad militarista surgida del apocalipsis climático. De las ruinas de lo que fueran antaño los Estados Unidos han surgido dos potencias, la República en la costa oeste y las Colonias en la costa este. Ambas están enfrentadas en una guerra sin cuartel que hace todavía más difícil la supervivencia de sus ciudadanos, por lo menos los de la República que es donde se desarrolla la historia y viven los protagonistas. 

June y Day son los más claros ejemplos de las grandes diferencias sociales de la República. Todos sus ciudadanos son sometidos a unas pruebas muy complejas a la edad de 10 años, estas pruebas determinan todo su futuro. June proviene de una buena familia y además es la única que consiguió la máxima puntuación en las pruebas, una autentica proeza que la convierte en un prodigio para la República. Day proviene de una familia pobre que vive en los barrios más marginales, inexplicablemente suspendió su prueba y eso le condeno a una muerte segura. Pero Day es mucho más de lo que dicen las pruebas y acabará convirtiéndose también en un prodigio, aunque lo será en oposición a la República. 

Tanto para June como para Day tiene mucha importancia la familia, siendo esta el autentico motor de su existencia, pues es lo que realmente les mueve hacer lo que hacen, más allá del amor de June por la República o el odio de Day por la misma. Esto es muy importante para el desarrollo de una historia que se mueve a un ritmo vertiginoso y lleno de acción. 

Lo esencial del relato son los personajes que se van alternando para contarnos la historia. Ambos son superdotados y con grandes actitudes, por eso no es de extrañar que aunque en un principio sus puntos de vista son dispares, acaben por acercarse al saber la verdad, pues es más lo que les une de lo que les separa. 

Como suele pasar en estos libros, contra todo lo que cabría esperar la atracción entre ambos es instantánea, pero hay que recordar que tienen quince años y son atractivos, así que se atraen físicamente, y lo físico es importante. Aunque no impedirá a ambos cumplir con su deber, sobre todo a June. Pero lo suyo va más allá de la mera atracción física, son seres excepcionales acostumbrados a pensar y actuar con rapidez, cuando se van conociendo lo más lógico es que el romance surja entre ellos. 

La relación de Day y June es una historia de superación y sacrificio, de amor por los suyos y lucha por la supervivencia. También creo que es una historia en la que ambos evolucionan como seres humanos, descubriendo nuevas necesidades y valores irrenunciables. 

Me gusta todo de este relato, es muy visual la forma en que la autora nos presenta los personajes y la historia, entrando directamente en materia desde la primera página y manteniendo el ritmo hasta la última. Pone en marcha en nuestra imaginación implicándonos en el relato y haciéndonos querer saber más sobre esta particular sociedad, los protagonistas y lo que les depara el destino. Espero con ansias el próximo libro.

3 comentarios :

 1. Me ha gustado mucho lo que explicas de este libro, seguramente me lo leeré :)

  ResponderEliminar
 2. Le tengo ganas desde que salio pero eso de empezar con otra saga... en cualquier caso tu reseña ha hecho que suba en mi lista de deseos :)
  Saludos!

  ResponderEliminar
 3. Te bona pinta... però el problema és que és una saga i ara estic amb "Juego de Tronos"... Però me l'apunto igualment ajjaja :)Mersii per la resenya :)

  Ptonsss!

  ResponderEliminar