domingo, 9 de marzo de 2014

4171 - Francesc Miralles


Títol:  4171
Autor: Francesc Miralles
Any de publicació: 2014
Editorial: Cruïlla
Nº de pàgines: 173
Preu: 9,95 €
Enquadernació: Rústica amb solapes

Any 4171. Catalunya forma part d’una confederació d’estats independents.

És el dia 12 d’agost, i l’Ilka es desperta al seu mòdul de son individual. El tatuatge intel·ligent del canell li anuncia que, pels seus setze anys, ha rebut el regal d’aniversari que feia tant de temps que desitjava: un viatge en el temps que la treurà, per una hora, del món fred i asèptic en el que viu i la durà a descobrir el passat.

Però un acte de sabotatge d’un grup antisistema cambia el seu destí i la transporta molt més enrere en el temps del que permet el govern: l’Ilka cau a Barcelona l’agost de 1714, en uns dies on els habitants d’una ciutat assetjada i en flames lluiten per la seva supervivència i la seva llibertat.

Sense cap possibilitat de retornar al seu temps d’origen, l’Ilka viu atrapada en l’infern del setge..… on l’esperen moltes sorpreses. Entre elles, enamorar-se per primer cop a la seva vida.

Una situació molt perillosa: qualsevol interacció amb el món de fora pot canviar el curs de la història.



El propi títol del llibre ja juga amb les xifres per indicar-nos de què es tracta. Francesc Miralles és un creador prolífic, les seves obres sempre troben lloc en les meves prestatgeries per mèrits propis.

En aquesta ocasió ens presenta una societat utòpica de ciència ficció, situada en un remot futur on el viatge en el temps és una activitat lúdica sotmesa a unes regles i restriccions precises.

Una jove àvida d'emocions es veurà embolicada en un viatge inesperat, que la transportarà contra tota previsió a un instant convuls i perillós de la història. La guerra de successió canvio dràsticament el concepte d'Estat-Nació, amb conseqüències especialment doloroses per a aquells pobles que es regien des d'antany pels seus propis furs i lleis, quedant estes abolides després de la victòria dels Borbó i la implantació del decret de Nova Planta.

És una novel·la entretinguda, una petita peça molt interessant de literatura juvenil que barreja diversos gèneres. Una lliçó d'història amena que exposa els fets sense rancors, des d'una perspectiva original i neutral, doncs la protagonista desconeix gairebé tot de l'època.



El propio título del libro ya juega con las cifras para indicarnos de qué trata. Francesc Miralles es un creador prolífico, sus obras siempre encuentran sitio en mis estanterías por méritos propios.

En esta ocasión nos presenta una sociedad utópica de ciencia ficción, situada en un remoto futuro donde el viaje en el tiempo es una actividad lúdica sometida a unas reglas y restricciones precisas.

Una joven ávida de emociones se verá envuelta en un viaje inesperado, que la transportará contra toda previsión a un instante convulso y peligroso de la historia. La guerra de sucesión cambio drásticamente el concepto de Estado-Nación, con consecuencias especialmente dolorosas para aquellos pueblos que se regían desde antaño por sus propios fueros y leyes, quedando estas abolidas tras la victoria de los Borbones y la implantación del decreto de Nueva Planta.

Es una novela entretenida, una pequeña pieza muy interesante de literatura juvenil que mezcla diversos géneros. Una lección de historia amena que expone los hechos sin rencores, desde una perspectiva original y neutral, pues la protagonista desconoce casi todo de la época.

1 comentario :

  1. Dios mío, tengo que leer algo de este autor cuanto antes. Sus libros me llaman mucho la atención, pero nunca termino de animarme a darles una oportunidad.
    Me alegro de que te haya gustado tanto,¡un beso!

    ResponderEliminar