sábado, 8 de noviembre de 2014

L'home dels records - Lois Lowry


Títol català: L'home dels records
Títol original: The Giver
Autor/a: Lois Lowry
Traductor/s: Jordi Garcia Jané
Any de publicació: 2014
Editorial: Cruïlla
Col·leccióCamp a través
Nº de pàgines: 265
Preu: 14,94 €
Enquadernació: Rústica amb solapes


En Jonàs és un membre de La Comunitat, un món pretesament ideal: sense conflictes, sense pobresa, sense atur ni injustícies ni desigualtat. Una societat en que els valors de la família són de màxima importància, mai s’ha sentit a parlar de rebel·lió juvenil i l’educació és quasi una forma de vida.

Aviat arribarà la Cerimònia Anual, el moment en que els Dotze (els nens de la generació de dotze anys de La Comunitat) reben les seves assignacions vitalícies determinades pel Comitè dels Ancians. En Jonàs és escollit per un càrrec molt especial: començarà una formació amb l’home dels records, i a poc a poc, anirà descobrint els foscos secrets que s’oculten sota la fràgil perfecció del seu món.

Narrada amb una senzillesa que enganya, aquesta és la provocativa història d’un nen que experimenta una cosa increïble i n’emprèn una altra d’impossible. Aquest llibre qüestiona els valors que sempre hem donat per fets i torna a examinar les nostres creences més profundes.

Un clàssic, una lectura inoblidable.



La societat retratada en aquesta novel·la, controla tots els aspectes de la vida dels individus. Qualsevol element negatiu o que distregui ha estat suprimit, els individus són classificats i la societat els dicta al fet que es deuen dedicar. Al costat del protagonista anirem descobrint les particularitats d'aquesta societat distòpica, que van molt més allà del que en principi sembla.

Quan als dotze anys en Jonàs rep la seva assignació i descobreix que va a ser el proper Receptor de memòria de la Comunitat, no sospita el que li espera. Solament hi ha un Receptor, a causa que fa falta una capacitat especial de veure més enllà del que es veu a simple vista, a més d’altres qualitats úniques, per això porten molt temps esperant un reemplaçament. L'anterior es converteix ara el Donador de records, transmetent a en Jonás totes les experiències i records que han estat considerat suprimir. D'aquesta manera el nen coneixerà el dolor, la fam i la guerra, però també experiències tan meravelloses com l'amor, passejar a cavall, etc.

No obstant el que més li impacta, és descobrir els colors i sensacions que li han estat ocultades. Conforme va rebent records s'adona de les manques de la Societat, descobrint que el que ells criden alliberament no és més que l'assassinat i eliminació dels individus que incompleixen els criteris de la Comunitat.

En Jonàs després de saber la veritat s'adona que ha de fer alguna cosa, el Donador opina igual, llavors els esdeveniments es precipiten i el protagonista ha de prendre una decisió desesperada.

Aquesta obra m'agrada per la profunda crítica social que amaga, ens diu que no hem de sacrificar totes les coses importants per la idea de comoditat o estabilitat. La vida per merèixer la pena ser viscuda cal prendre-la tal com és. 

Recentment ha estat adaptada al cinema i estic desitjant veure la pel·lícula.



La sociedad retratada en esta novela, controla todos los aspectos de la vida de los individuos. Cualquier elemento negativo o que distraiga ha sido suprimido, los individuos son clasificados y la sociedad les dicta a que se deben de dedicar. Junto al protagonista iremos descubriendo las particularidades de esta sociedad distópica, que van mucho más allá de lo que en principio parece.

Cuando a los doce años Jonás recibe su asignación y descubre que va a ser el próximo Receptor de memoria de la Comunidad, no sospecha lo que le espera. Solo hay un Receptor, debido a que hace falta una capacidad especial de ver más allá de lo que se ve a simple vista, además de otras cualidades únicas, por eso llevan mucho tiempo esperando un remplazo. El anterior se convierte ahora en Dador de recuerdos, transmitiendo a Jonás todas las experiencias y recuerdos que han sido considerado suprimir. De este modo el niño conocerá el dolor, el hambre y la guerra, pero también experiencias tan maravillosas como el amor, pasear a caballo, etc.

No obstante lo que más le impacta, es descubrir los colores y sensaciones que le han sido ocultadas. Conforme va recibiendo recuerdos se da cuenta de las carencias de la Sociedad, descubriendo que lo que ellos llaman liberación no es más que el asesinato y eliminación de los individuos que incumplen los criterios de la Comunidad.

Jonás tras saber la verdad se da cuenta de que debe hacer algo, el Dador opina igual, entonces los acontecimientos se precipitan y el protagonista debe tomar una decisión desesperada.

Esta obra me gusta por la profunda crítica social que esconde, nos dice que no debemos sacrificar todas las cosas importantes por la idea de comodidad o estabilidad. La vida para merecer la pena ser vivida hace falta tomarla tal y como es.

Recientemente ha sido adaptada al cine y estoy deseando ver la película.


3 comentarios :

  1. Hola! No coneixia la novela pero sembla molt interessant, me l'apunto ;) Petons!

    ResponderEliminar
  2. ¡Hola!
    He sentit a parlar un munt sobre aquesta novela. Bé, en general de la saga. D'ençà que vaig veure el trailer de la pel·lícula que em van entrar moltes ganes de llegir-lo, a més que les crítiques en general han estat molt bones. Així que sens dubte me'l llegiré tard o d'hora.
    Me n'alegro de que t'agradés el llibre.
    Un petó :)

    ResponderEliminar
  3. Pues por ahor ano creo que lo vaya a leer pero gracia spor tu reseña <3

    ResponderEliminar