jueves, 20 de diciembre de 2012

Història de Pi - Yann Martel


Títol català: Història de Pi
Títol castellà: Vida de Pi
Títol original: Life of Pi
Autor: Yann Martel
Any de publicació: 2011
Editorial: labutxaca
Nº de pàgines: 411
Preu: 9,95 €
Enquadernació: Rústica


Un escenari blau: el Pacífic. 
Una taca blanca: un bot. 
Dins, un petit món. 
La Història de Pi és l’aventura d’un noi indi de 16 anys que es va passar 227 dies en una barca salvavides amb l’única companyia d’un tigre de Bengala. El viatge, la supervivència i la peculiar relació que s’estableix entre l’home i l’animal dibuixen un relat màgic. Yann Martel ens ofereix una faula sobre la dependència, la llibertat, la fe i l’instint. Un relat encisador que ens submergeix en una aventura fantàstica però creïble.




Comença la novel·la amb un autor a la recerca d'una història, recurs utilitzat habitualment ja des de temps del Quixot, per donar un gir creatiu a la història dotant-la al mateix temps de certa credibilitat. D'aquesta forma comença la història de Pi, primer coneixerem el seu peculiar nom, la seva vida, la seva manera de pensar, així com també sabrem de les seves complexes creences religioses. Tot això serà un element imprescindible per entendre les extraordinàries circumstàncies de la seva odissea en el mar.

Assistirem al costat d’en Pi Patel guiats per la seva mà a una experiència sorprenent. Després del naufragi del vaixell, en el qual viatjava al costat de la seva família i els animals del seu zoo, en Pi quedo a la deriva en el mar amb tan sol una barca al seu abast, però en aquesta barca es troba un formidable adversari, un tigre de Bengala adult. Perdut en la immensitat del mar haurà de recórrer a tota la força que sigui capaç, sent molt inferior físicament al tigre i veient-se a més limitat per la força dels elements, tan solament li cal recórrer a la fortalesa de la seva ment i les seves creences, durament posades a prova. 


Aquesta obra admet moltes lectures, sense voler caure en cap spoiler diré que personalment l'entenc com una espècie de faula complexa i meravellosa, omple de metàfores. Una mena de rondalla que ens parla sobre l'esperit de superació i com abordem les coses guiats per les nostres creences, tant religioses com a científiques que són les nostres úniques eines per entendre i explicar el món. 


Recentment aquesta història ha estat portada al cinema, he vist la pel·lícula gairebé al mateix temps que estava llegint el llibre. Haig de dir que és clar que les pel·lícules normalment no es poden comparar amb els llibres, doncs són coses molt diferents, però en aquesta ocasió crec que la pel·lícula ha captat l'esperit general de l'obra, encara que per descomptat, el llibre és molt més complet i explica algunes coses que han quedat al marge al cinema, però tots dos són bastant recomanables.





Comienza la novela con un autor en busca de una historia, recurso utilizado habitualmente ya desde tiempos del Quijote, para dar un giro creativo a la historia dotándola al mismo tiempo de cierta credibilidad. De esta forma comienza la historia de Pi, primero conoceremos su peculiar nombre, su vida, su manera de pensar, así como también sabremos de sus complejas creencias religiosas. Todo esto será un elemento imprescindible para entender las extraordinarias circunstancias de su odisea en el mar. 

Asistiremos junto a Pi Patel guiados por su mano a una experiencia asombrosa. Tras el naufragio del barco, en el que viajaba junto a su familia y los animales de su zoo, Pi quedo a la deriva en el mar con tan solo una barca a su alcance, pero en esa barca se encuentra un formidable adversario, un tigre de Bengala adulto. Perdido en la inmensidad del mar deberá recurrir a toda la fuerza de que sea capaz, siendo muy inferior físicamente al tigre y viéndose además limitado por la fuerza de los elementos, tan solo le cabe recurrir a la fortaleza de su mente y sus creencias, duramente puestas a prueba. 

Esta obra admite muchas lecturas, sin querer caer en ningún spoiler diré que personalmente la entiendo como una especie de fábula compleja y maravillosa, llena de metáforas que nos hablan sobre el espíritu de superación y como abordamos las cosas guiados por nuestras creencias, tanto religiosas como científicas que son nuestras únicas herramientas para entender y explicar el mundo. 

Recientemente esta historia ha sido llevada al cine, he visto la película casi al mismo tiempo que estaba leyendo el libro. He de decir que está claro que las películas normalmente no se pueden comparar con los libros, pues son cosas muy distintas, pero en esta ocasión creo que la película ha captado el espíritu general de la obra, aunque por supuesto, el libro es mucho más completo y explica algunas cosas que han quedado al margen en el cine, pero ambos son bastante recomendables.


Agraïments a l'editorial labutxaca per l'exemplar.

6 comentarios :

  1. Me pareció un libro curioso, con un final mas que llamativo que empecé a olerme con el nombre del felino.
    Una reseña complicada, yo lo intenté hace unos días con ella.
    Besos

    ResponderEliminar
  2. Que bien un libro y una pelicula que los dos son recomendables eso no suele pasar, un beso.

    ResponderEliminar
  3. Lo tengo fichado!
    No sé si caerá antes la peli o el libro, le tengo ganas a ambos =)

    Besotes

    ResponderEliminar
  4. La verdad me llama bastante este libro,pero todavia no salio en Argentina!
    Espero que llegue!!
    Un Besito!

    ResponderEliminar
  5. He leído el libro y visto la película y, en general, me ha gustado. En especial el principio y el final, cuando se "explica" todo. Aunque la parte del "desarrollo" a veces se me hizo algo densa, aunque aprendí un montón sobre animales xD

    ResponderEliminar
  6. Tengo muchas ganas tanto de ver la película, como de leer el libro.
    Me parece umuy interesante :)
    Saludos!

    ResponderEliminar