martes, 23 de julio de 2013

A les muntanyes de la follia - H. P. Lovecraft


Títol català: A les muntanyes de la follia
Títol castellà: En las montañas de la locura
Títol original: At the Mountains of Madness
Autor: H. P. Lovecraft
Any de publicació: 2013
Editorial: Editorial Base
Col·lecció: Clàssics Juvenils
Nº de pàgines: 182
Preu: 9,90 €
Enquadernació: Rústica


Un equip de científics de la Universitat de Miskatonic emprèn una expedició a l’Antàrtida. Pocs dies després del seu aterratge al continent glaçat, el grup d’avançada informa per ràdio del descobriment d’uns estranys fòssils que no saben ben bé com classificar. Entusiasmats, la resta de científics decideixen unir-se als seus companys per analitzar junts la misteriosa troballa. Quan arribin, però, es trobaran amb una macabra sorpresa.



Aquesta és una de les obres més assenyalades de Lovecraft, el genial autor que es va anticipar al seu temps. Va ser un precursor del gènere de terror i de la ciència-ficció, tal com els coneixem en l'actualitat. Lovecraft va crear un univers angoixant i terrorífic, poblat per mítics monstres ancestrals. 

Tota la seva obra, àdhuc estant composta per relats independents, sovint troba connexió en els mites nascuts de la seva fecunda imaginació. Les religions alienígenes producte de la seva ploma enfebrida, provoquen malsons i inspiren a altres autors, tant literaris com a cineastes li reten homenatge amb les seves obres. 

A les muntanyes de la follia és un exemple del seu tema habitual en el qual l'home en el seu afany explorador, guiat per l'esperit científic, va més enllà d'on deuria. Trobant-se amb la desagradable sorpresa que algunes fronteres és millor no creuar-les, doncs en obrir les portes que haurien de romandre tancades es pot donar pas a monstruositats per les quals no tenim defenses. Éssers tan terribles com per haver deixat petjada en la consciència racial més antiga. 

Les referències a les seves grans influències són constants en aquesta i en les seves altres obres, així com també es produeix un exercici de literatura dins de la literatura, doncs són nomenats molts dels temes recurrents creats pel propi Lovecraft. Per exemple les nombroses referències al Necronomicón, llibre fictici al que dóna cos i realitat l'autor gràcies al seu particular estil i mètode creatiu. Recomano llegir aquest llibre, així com qualsevol altre d'aquest mestre.



Esta es una de las obras más señaladas de Lovecraft, el genial autor que se anticipó a su tiempo. Fue un precursor del género de terror y de la ciencia-ficción, tal y como los conocemos en la actualidad. Lovecraft creó un universo angustioso y terrorífico, poblado por míticos monstruos ancestrales. 

Toda su obra, aun estando compuesta por relatos independientes, a menudo encuentra conexión en los mitos nacidos de su fecunda imaginación. Las religiones alienígenas producto de su pluma enfebrecida, provocan pesadillas e inspiran a otros autores, tanto literarios como cineastas le rinden homenaje con sus obras. 

En las montañas de la locura es un ejemplo de su tema habitual en el cual el hombre en su afán explorador, guiado por el espíritu científico, va más allá de donde debería. Encontrándose con la desagradable sorpresa de que algunas fronteras es mejor no cruzarlas, pues al abrir las puertas que deberían permanecer cerradas se puede dar paso a monstruosidades para las cuales no tenemos defensas. Seres tan terribles como para haber dejado huella en la conciencia racial más antigua. 

Las referencias a sus grandes influencias son constantes en esta y en sus otras obras, así como también se produce un ejercicio de literatura dentro de la literatura, pues son nombrados muchos de los temas recurrentes creados por el propio Lovecraft. Por ejemplo las numerosas referencias al Necronomicón, libro ficticio al que da cuerpo y realidad el autor gracias a su particular estilo y método creativo. Recomiendo leer este libro, así como cualquier otro de este maestro.

No hay comentarios :

Publicar un comentario