lunes, 29 de abril de 2013

Tempesta d'espases - George R. R. Martin


Títol català: Tempesta d'espases: Cançó de gel i foc 3
Títol castellà: Tormenta de espadas: Canción de hielo y fuego 3
Títol original: A Storm of Swords
Autor: George R. R. Martin
Any de publicació: 2012
Editorial: Alfaguara
Nº de pàgines: 1142
Preu: 29,95 €
Enquadernació: Rústica amb solapes


En aquest tan esperat tercer llibre de CANÇÓ DE GEL I FOC Martin continua la que sembla destinada a ser una de les millors sèries de fantasia que s’han escrit mai. La sang és més forta que els juraments 

L’hivern s’acosta com una bèstia furiosa mentre els Set Regnes estan dividits per la revolta i les enemistats sagnants. Als erms del nord una horda de salvatges afamats, imbuïts de la màgia negra de les terres verges, es preparen per envair el Regne del Nord, on en Robb Stark porta una corona acabada de forjar. Però les defenses d’en Robb miren cap al sud, la terra dels astuts i cruels Lannister, que retenen les seves germanes. Mentrestant, la reina exiliada Daenerys, posseïdora dels tres únics dracs que resten al món, avança per un continent amarat de sang. La guerra pel Tron de Ferro es desferma per tot Westeros amb més força que mai, però si el Mur s’esquerda, cap rei no viurà per reclamar-lo.




Per a molts, la monumental obra de George R.R Martin arriba a la seva màxima categoria amb aquest lliurament. Hi ha opinions per a tots els gustos, però aquest llibre sens dubte és un dels millors. En ell es donen cita tots els grans elements de l'obra. Té un gran volum, però encara és major el seu contingut, doncs a les seves pàgines té cabuda moltíssims successos que concerneixen a la majoria de regnes i sense oblidar, ni deixar de costat, a gairebé cap dels personatges més destacats. A més s'afegeix alguns nous elements al gegantesc puzle que componen l'èpic univers de Cançó de gel i foc. 

Els successos aquí narrats afecten pràcticament a totes les trames obertes per l'autor al llarg dels anteriors volums. Després d'això res contínua igual, les transformacions que esdevenen són de tal magnitud que canvien per sempre tot el que d'ara endavant pugui passar amb l'obra. Iniciant-se noves línies argumentals, sorprenents i plenes de potencial. 

Una cosa està clara amb aquest autor, cap personatge continua immutable llibre rere de llibre. Tots estan subjectes al canvi i a l'evolució, els afecten els esdeveniments i es desvetlla les seves personalitats. Per si això fos poc, és igual l'important que siguin o si són bons o dolents, cap és intocable i literalment tots poden morir o desaparèixer a la primera oportunitat. Això pot semblar dur quan asseguis predilecció per un personatge en concret, però no cal oblidar que estan en guerra i la situació és caòtica en molts casos. Per tant aquest estil d'escriure dóna realisme i ens impacta, no permetent que ens avorrim amb tant text. 

Començar a analitzar a cada personatge i el seu lloc en l'obra seria estendre's massa, més que una ressenya donaria per tot un seguit de elles, així que simplement parlaré per sobre d'alguns dels meus preferits. 

No es pot dir que cap de les cases els vagi precisament bé en la guerra, poden guanyar i perdre batalles, però al marge d'això la mala sort i les traïcions delmen les seves files sent causants de més mals que els propis enemics. En Robb Stark i la seva causa han sofert seriosos revessos, encara que també han obtingut importants victòries. Tot això no tindrà cap importància davant la devastadora traïció que va venir a cridar-se les Noces Vermelles, alguna cosa tan forta que cal llegir-ho per fer-se una idea. Els Lannister tindrien motius una vegada fet el balanç de la guerra per estar contents, però el seu propi caràcter acabarà tornant-se en contra seva amb imprevisibles conseqüències. A les noves cases nobles que ja coneixíem s'afegeixen unes altres, que amb major o menor fortuna participen en el sagnant Joc de trons. 

Jon Neu segueix en la perillosa companyia dels salvatges, es dirigeix cap al Mur. La destinació sembla reservar per a ell dures proves. El seu paper és un dels més destacats i la seva importància en el quadre general sembla créixer sense parar, encara que mai es pot saber. 

A l'altre costat del Mar, la Daenerys Targaryen comença a forjar la seva pròpia llegenda, demostrant la seva grandesa i el seu enorme potencial. Sens dubte, és una força a tenir en compte. En aquest llibre protagonitza moments que em semblen veritablement èpics i memorables. Es nota que és un dels meus personatges preferits. 

Tampoc oblit a en Tyrion i l’Arya, potser no siguin tan espectaculars com uns altres, però també ocupen un lloc important en la trama general, així com molts que apareixen en el llibre i no he nomenat. Aquesta edició, com les altres, inclou una completa guia de personatges. 

En resum, una monumental i magnifica saga que té en aquest lliurament la continuïtat que es mereix. Acció i violència magistralment narrades es combinen perfectament amb l'èpica i les intrigues. Tot això assaonat amb una màgia cada vegada més activa i present. Cada vegada m'agrada més.




Para muchos, la monumental obra de George R.R Martin llega a su máxima categoría con esta entrega. Hay opiniones para todos los gustos, pero este libro sin duda es uno de los mejores. En él se dan cita todos los grandes elementos de la obra. Tiene un gran volumen, pero todavía es mayor su contenido, pues en sus páginas tiene cabida muchísimos sucesos que atañen a la mayoría de reinos y sin olvidar, ni dejar de lado, a casi ninguno de los personajes más destacados. Además se añade algunos nuevos elementos al gigantesco puzle que componen el épico universo de Canción de hielo y fuego. 

Los sucesos aquí narrados afectan prácticamente a todas las tramas abiertas por el autor a lo largo de los anteriores volúmenes. Después de esto nada continua igual, las transformaciones que acontecen son de tal magnitud que cambian para siempre todo lo que de ahora en adelante pueda pasar con la obra. Iniciándose nuevas líneas argumentales, sorprendentes y llenas de potencial. 

Una cosa está clara con este autor, ningún personaje continúa inmutable libro tras libro. Todos están sujetos al cambio y a la evolución, les afectan los acontecimientos y se desvela sus personalidades. Por si esto fuera poco, da igual lo importante que sean o si son buenos o malos, ninguno es intocable y literalmente todos pueden morir o desaparecer a la primera de cambio. Esto puede parecer duro cuando sientes predilección por un personaje en concreto, pero no hay que olvidar que están en guerra y la situación es caótica en muchos casos. Por lo tanto este estilo de escribir da realismo y nos impacta, no permitiendo que nos aburramos con tanto texto. 

Empezar a analizar a cada personaje y su lugar en la obra sería extenderse demasiado, más que una reseña daría para toda una serie de ellas, así que simplemente hablaré por encima de algunos de mis preferidos. 

No se puede decir que ninguna de las casas les vaya precisamente bien en la guerra, pueden ganar y perder batallas, pero al margen de esto la mala suerte y las traiciones diezman sus filas siendo causantes de más males que los propios enemigos. Robb Stark y su causa han sufrido serios reveses, aunque también han obtenido importantes victorias. Todo esto no tendrá ninguna importancia ante la devastadora traición que vino a llamarse la Boda Roja, algo tan fuerte que hay que leerlo para hacerse una idea. Los Lannister tendrían motivos una vez hecho el balance de la guerra para estar contentos, pero su propio carácter acabará volviéndose en su contra con imprevisibles consecuencias. A las nuevas casas nobles que ya conocíamos se añaden otras, que con mayor o menor fortuna participan en el sangriento Juego de tronos. 

Jon Nieve sigue en la peligrosa compañía de los salvajes, se dirige hacia el Muro. El destino parece reservar para él duras pruebas. Su papel es uno de los más destacados y su importancia en el cuadro general parece crecer sin cesar, aunque nunca se puede saber. 

Al otro lado del Mar, Daenerys Targaryen empieza a forjar su propia leyenda, demostrando su grandeza y su enorme potencial. Sin duda, es una fuerza a tener en cuenta. En este libro protagoniza momentos que me parecen verdaderamente épicos y memorables. Se nota que es uno de mis personajes preferidos. 

Tampoco olvido a Tyrion y Arya, quizás no sean tan espectaculares como otros, pero también ocupan un lugar importante en la trama general, así como muchos que aparecen en el libro y no he nombrado. Esta edición, como las demás, incluye una completa guía de personajes. 

En resumen, una monumental y magnifica saga que tiene en esta entrega la continuidad que se merece. Acción y violencia magistralmente narradas se combinan perfectamente con la épica y las intrigas. Todo ello sazonado con una magia cada vez más activa y presente. Cada vez me gusta más.


(El video contiene spoiler)

2 comentarios :

  1. Estoy enganchada a la serie, espero poder leer pronto los libros

    ResponderEliminar
  2. No conocía a este autor la verdad, pero no me suelen gustar mucho los libros de estas temáticas. Un besazo

    ResponderEliminar