jueves, 12 de septiembre de 2013

El llenguatge secret de les flors - Vanessa Diffenbaugh


Títol català: El llenguatge secret de les flors
Títol castellà: El lenguaje de las flores
Títol original: The Language of Flowers
Autor: Vanessa Diffenbaugh
Any de publicació: 2013
Editorial: labutxaca
Nº de pàgines: 407
Preu: 9,95 €
Enquadernació: Rústega sense solapes


La Victoria té por. Té por del contacte físic. Te por de les paraules, de les seves i de les dels altres. I, per damunt de tot, té por d'estimar i de deixar-se estimar. Només hi ha un lloc en el que totes les seves pors s'esvaeixen: el seu jardí secret al parc. Les flors que ella mateixa ha plantat en aquest racó són la seva llar, el seu refugi, la seva veu. Es gràcies al llenguatge d'aquestes flors que la Victoria aconsegueix comunicar les seves emocions més profundes.I és que la Victòria no ha tingut una vida gens fàcil. Abandonada en nàixer, va passar tota la infantesa entre una família adoptiva i una altra. Fins que va trobar l'Elizabeth, l'única mare de veritat que ha tingut mai, la dona que li ha ensenyat el llenguatge secret de les flors.I és gràcies a aquest do que ara que acaba de fer divuit anys, la Victòria ha aconseguit prendre el timó de la seva vida i treballa com a florista. Les seves flors són les més sol·licitades de la ciutat: porten felicitat i curen l'ànima. Però la Victòria encara no ha trobat la flor que cicatritzi la seva antiga ferida. I l'únic capaç de curar-la és un noi misteriós. Només ell pot treure les velles espines del cor immadur de la Victòria... Només ell pot convertir el cor solitari de la rosa blanca en un cor vermell de passió.



El llenguatge secret de les flors és un llibre intens d'aquests que no et deixen indiferent, aconseguint interessar-te més enllà del simple plaure de la seva lectura. La seua protagonista és la Victoria, una jove amb un caràcter difícil. Sofreix de grans manques afectives i té una baixa autoestima produïda per la mala opinió que s'ha format sobre si mateixa.

Els seus problemes són el resultat de l'abandó al que ha estat sotmesa des que va néixer. Una vida dura i falta d'afecte han fet d'ella un ser desconfiat i asocial que se sent orgullosa de la seva misantropia. Malgrat tot, la Victoria és una dona intel·ligent i complexa, els seus sentiments simplement estan reprimits per força dins de la seva dura closca, forjada amb llàgrimes i sofriment.

La novel·la transcorre en dos moments diferents de la vida de Victoria. Un és quan aconsegueix la majoria d'edat i és abandonada pel sistema d'acolliment. L'altre és quan va ser acollida per l’Elizabeth, sent l'únic moment en el qual per un instant va poder somiar amb una vida diferent i plena de possibilitats. Intercalant-se tots dos instants vitals, anirem coneixent que va sortir tan malament per fer a la Victoria tal com és.

La protagonista té problemes de comunicació, però hi ha alguna cosa al que s'aferra, el llenguatge secret de les flors. Aquest mitjà d'expressió li farà obrir-se a poc a poc als altres, aconseguir que l'entenguin i que ella entengui a altres éssers humans serà un camí difícil ple de dificultats i complicacions.

No obstant això, el relat manté un to d'esperança i un cert optimisme insinuat tímidament en la bellesa de les flors i en la seva simbologia. Al costat de l'absolut protagonisme de la Victoria trobarem grans secundaris que són una autentica meravella, amb personalitats riques i plenes de matisos. Són persones que també han tingut problemes en les seves vides i conformen el complement perfecte per a aquesta història.

M'ha semblat molt interessant tot el referent a les flors i a la vinya. Sabia que a les flors se li atribuïen molts significats i que posseïen el seu propi llenguatge per expressar sentiments, però desconeixia pràcticament tot sobre el tema. Aquest llibre ha estat molt instructiu també en aquest aspecte, a més l'autora inclou un petit diccionari sobre el tema, confeccionat seguint la perspectiva de la Victoria.

Un llibre extraordinari, commovedor i d'una gran bellesa narrativa.




El lenguaje de las flores es un libro intenso de esos que no te dejan indiferente, consiguiendo interesarte más allá del simple placer de su lectura. Su protagonista es Victoria, una joven con un carácter difícil. Sufre de grandes carencias afectivas y tiene una baja autoestima producida por la mala opinión que se ha formado sobre sí misma.

Sus problemas son el resultado del abandono al que ha estado sometida desde que nació. Una vida dura y falta de cariño han hecho de ella un ser desconfiado y asocial que se siente orgullosa de su misantropía. A pesar de todo, Victoria es una mujer inteligente y compleja, sus sentimientos simplemente están reprimidos a la fuerza dentro de su duro caparazón, forjado con lágrimas y sufrimiento.

La novela transcurre en dos momentos diferentes de la vida de Victoria. Uno es cuando alcanza la mayoría de edad y es abandonada por el sistema de acogida. El otro es cuando fue acogida por Elizabeth, siendo el único momento en el que por un instante pudo soñar con una vida distinta y llena de posibilidades. Intercalándose ambos instantes vitales, iremos conociendo que salió tan mal para hacer a Victoria tal y como es.

La protagonista tiene problemas de comunicación, pero hay algo a lo que se aferra, el lenguaje secreto de las flores. Este medio de expresión le hará abrirse poco a poco a los demás, conseguir que la entiendan y que ella entienda a otros seres humanos será un camino difícil lleno de dificultades y complicaciones.

Sin embargo, el relato mantiene un tono de esperanza y un cierto optimismo insinuado tímidamente en la belleza de las flores y en su simbología. Junto al absoluto protagonismo de Victoria encontraremos grandes secundarios que son una autentica maravilla, con personalidades ricas y llenas de matices. Son personas que también han tenido problemas en sus vidas y conforman el complemento perfecto para esta historia.

Me ha parecido muy interesante todo lo referente a las flores y a la viña. Sabía que a las flores se le atribuían muchos significados y que poseían su propio lenguaje para expresar sentimientos, pero desconocía prácticamente todo sobre el tema. Este libro ha sido muy instructivo también en ese aspecto, además la autora incluye un pequeño diccionario sobre el tema, confeccionado siguiendo la perspectiva de Victoria.

Un libro extraordinario, conmovedor y de una gran belleza narrativa.

6 comentarios :

  1. Me lo apunto, gracias por la reseña

    ResponderEliminar
  2. Uf, al empezar a leer me asusté porque estaba en catalán y no entendía nada xD Menos mal que seguí bajando y vi la opinión en español.
    La verdad es que no me llama mucho D: aunque quizás si lo veo por la biblioteca y me pica el gusanillo, lo coja.
    Besos y gracias por la reseña!

    ResponderEliminar
  3. Me ha gustado el argumento porque es algo más original que a lo que estamos acostumbrados, aunque no sé si darle un oportunidad. GRacisa por la reseña

    Bostezos :D

    ResponderEliminar
  4. WOW!! Tu blog está muy chulo. El libro pinta bastante bien, puede que le de una oportunidad.

    PD: Tienes un nuevo seguidor ;)

    Un abrazooo ^^

    ResponderEliminar
  5. Me ha llamado mucho la atención el libro y tu reseña, asi que me lo apunto!

    Un beso.

    ResponderEliminar