lunes, 6 de mayo de 2013

L'estiu que comença - Sílvia Soler


Títol català: L'estiu que comença
Títol castellà: El verano que empieza
Autor: Sílvia Soler
Any de publicació: 2013
Editorial: Planeta
Colección: Ramon Llull
Nº de pàgines: 223
Preu: 21,50 €
Enquadernació: Cartoné amb sobrecoberta


«El brindis que acabava de proposar la Júlia era «el tradicional de la nit de Sant Joan» i la Júlia es va emocionar estúpidament veient com els costums esdevenen tradicions i com s'hereten igual que s'hereten els llibres i les cases.» 

L'estiu que comença recull els 50 anys de vida de la Júlia Reig i l'Andreu Balart, vinculats abans de néixer per l'amistat de les seves mares, que han imaginat amb il·lusió la possibilitat que heretin aquest lligam o fins i tot que puguin arribar a enamorar-se. Però la Júlia i l'Andreu volen sentir-se lliures d'un destí que s'entesta a unir-los. 

Premi Ramon Llull 2013



Aquest llibre té la gran virtut de mostrar tot l'extraordinari que s'amaga darrere de la vida quotidiana. L'autora aconsegueix retratar-nos la vida de dues famílies representades pels protagonistes l’Andreu i la Júlia. Aconsegueix fer-ho amb una prosa clara i concisa que fuig de l'efectisme i la la llàgrima fàcil, a l'una que és intimista i emotiva. 

La història ens narra l'esdevenir personal ple de vicissituds dels Balart i els Reig, els triomfs, les tragèdies i les derrotes estan íntimament lligats als personatges. Sense perdre de vista el nucli dur de la història, també veurem el marc d'excepció en el qual tot transcorre, molt prop del mar i de les particularitats del seu poble català. Com si d'una mena de nissaga es tractés, som espectadors de com una amistat extraordinària marca la destinació de tots durant més de cinquanta anys. 

Les trobades i desacords són habituals entre persones properes, causant tot tipus de sentiments enfrontats. L'amor i desamor, l'alegria i la tristesa, s'alternen amb una cadència que en ocasions gairebé podríem dir poètica. Moltes coses, no per ser comunes deixen de ser extraordinàries. Per a mi, aquí radica la virtut d'aquesta obra, en la seva aparent senzillesa amaga grans secrets sobre l'aventura de viure i la força de la destinació. 

Els personatges estan molt bé treballats, es nota la seva evolució i creixement personal. El pas per totes les etapes i edats de la vida queda excel·lentment reflectit, especialment en el cas de la Júlia i l’Andreu, actors essencials per al desenvolupament de la trama, però també espectadors d'excepció dels esdeveniments que marcaran tant les seves vides com les de les seves famílies. 

Ha estat un veritable plaure acompanyar-los durant el seu mig segle d'existència, veient com els costums es tornen tradicions, i encara que els fets es repeteixin una vegada i una altra, sempre hi ha esperança en què lo bo romangui i els canvis siguin positius, com si la destinació conspirés per aconseguir les seves finalitats. 

M'ha agradat molt aquesta obra que m'ha descobert a una gran autora, en més d'una ocasió ha aconseguit emocionar-me i posar els meus sentiments a flor de pell.




Este libro tiene la gran virtud de mostrar todo lo extraordinario que se esconde detrás de la vida cotidiana. La autora logra retratarnos la vida de dos familias representadas por los protagonistas Andreu y Júlia. Logra hacerlo con una prosa clara y concisa que huye del efectismo y la lágrima fácil, a la par que es intimista y emotiva. 

La historia nos narra el devenir personal lleno de vicisitudes de los Balart y los Reig, los triunfos, las tragedias y las derrotas están íntimamente ligados a los personajes. Sin perder de vista el núcleo duro de la historia, también veremos el marco de excepción en el que todo transcurre, muy cerca del mar y de las particularidades de su pueblo catalán. Como si de una especie de saga familiar se tratara, somos espectadores de cómo una amistad extraordinaria marca el destino de todos durante más de cincuenta años. 

Los encuentros y desencuentros son habituales entre personas cercanas, causando todo tipo de sentimientos enfrentados. El amor y desamor, la alegría y la tristeza, se alternan con una cadencia que en ocasiones casi podríamos decir poética. Muchas cosas, no por ser comunes dejan de ser extraordinarias. Para mí, aquí radica la virtud de esta obra, en su aparente sencillez esconde grandes secretos sobre la aventura de vivir y la fuerza del destino. 

Los personajes están muy bien trabajados, se nota mucho su evolución y crecimiento personal. El paso por todas las etapas y edades de la vida queda excelentemente reflejado, especialmente en el caso de Júlia y Andreu, actores esenciales para el desarrollo de la trama, pero también espectadores de excepción de los acontecimientos que marcarán tanto sus vidas como las de sus familias. 

Ha sido un verdadero placer acompañarles durante su medio siglo de existencia, viendo como las costumbres se vuelven tradiciones, y aunque los hechos se repitan una y otra vez, siempre hay esperanza en que lo bueno permanezca y los cambios sean positivos, como si el destino conspirara para lograr sus fines. 

Me ha gustado mucho esta obra que me ha descubierto a una gran autora, en más de una ocasión ha conseguido emocionarme y poner mis sentimientos a flor de piel. 


Próximo lanzamiento en castellano el 18 de Junio. 

2 comentarios :

  1. No había sentit a parlar ni de l'autora ni del llibre, però pel que expliques té molt bona pinta ^^
    Un petò!

    ResponderEliminar
  2. ¡Qué buena pinta que tiene este libro!
    Es de los que seguramente me leeré :)

    ResponderEliminar