sábado, 29 de diciembre de 2012

Veronika decideix morir - Paulo Coelho


Títol català: Veronika decideix morir
Títol castellà: Verónika decide morir
Títol original: Veronika decide morrer
Autor: Paulo Coelho
Any de publicació: 2011
Editorial: labutxaca
Nº de pàgines: 198
Preu: 9,95 €
Enquadernació: Rústica


Veronika és una adolescent que viu els somnis i desitjos de qualsevol noia de la seva edat: té una bona feina, freqüenta bars musicals, coneix nois, surt amb alguns d’ells... Però no és del tot feliç. Hi ha un buit, a la seva vida. Sap que li falta alguna cosa, i és per això que, un matí de novembre del 1997, Veronika decideix morir.

En el seu camí cap a la mort, Veronika s’adona que cada segon de l’existència és una elecció entre viure i desistir. És llavors que experimenta sensacions noves i descobreix que sempre hi ha un altre sentit per a la vida. Però el temps és breu: ha decidit morir i aquest és un camí sense retorn.





La protagonista d'aquest llibre pren una terrible decisió, la Veronika se sent angoixada per una vida que troba buida i sense sentit, no té motius aparents per fer-ho però no sempre el que és normal per a la majoria ho és per a tots. A poc a poc, se li ha fet insuportable la idea de viure i per fi intenta suïcidar-se. Després de debatre's entre la vida i la mort, desperta per descobrir que està ingressada en una clínica mental. 

El seu psiquiatre li diu que li han quedat greus seqüeles i que està sentenciada a morir en poc temps. Enfrontada doncs a la certesa de la seva mort imminent i creient que es pot produir en qualsevol moment, contemplarà la seva vida d'una manera completament diferent. 

En la clínica coneixerà altres pacients que tenen històries diferents, cadascun presenta un tipus de malaltia diferent, que els va conduir a un punt sense tornada acabant com ella, reclosos en aquesta clínica. No són històries terribles sinó simplement es tracta d'éssers humans corrents, intel·ligents i útils que es van extraviar en el laberint de les seves ments, i van veure com les seves vides s'apartaven del curs normal pel qual transcorre l'existència de la majoria de la gent. 
 
La Veronika descobreix emocions contingudes que desitjaria compartir amb Eduardo, un altre jove intern, però per a això hauran de donar-li una nova dimensió al valor del temps. L'important és viure sense angoixar-se innecessàriament per problemes fútils, el seny malentès pot ser alguna cosa cruel. Quan es fa simplement el que s'espera d'un podem veure'ns estavellats contra un mur impenetrable. D'altra banda el que alguns criden bogeria pot venir acompanyada de meravelloses experiències, que esperen a ser descobertes. 

M'agrada com Paulo Coelho aconsegueix implicar-se en la història embastant els diferents relats dels personatges del llibre amb anotacions de la saviesa sufí. Trobem aquí lliçons de la vida i del seny impregnat de la filosofia vital de la qual sol fer gala aquest autor. 

Com a anotació diré que el llibre té una adaptació cinematogràfica del mateix títol protagonitzada per Sarah Michelle Gellar. 



La protagonista de este libro toma una terrible decisión, Veronika se siente angustiada por una vida que encuentra vacía y sin sentido, no tiene motivos aparentes para hacerlo pero no siempre lo que es normal para la mayoría lo es para todos. Poco a poco, se le ha hecho insoportable la idea de vivir y por fin intenta suicidarse. Tras debatirse entre la vida y la muerte, despierta para descubrir que está ingresada en una clínica mental. 

Su psiquiatra le dice que le han quedado graves secuelas y que está sentenciada a morir en poco tiempo. Enfrentada pues a la certeza de su muerte inminente y creyendo que se puede producir en cualquier momento, contemplará su vida de una manera completamente diferente. 


En la clínica conocerá otros pacientes que tienen historias diferentes, cada uno presenta un tipo de enfermedad distinta, que les condujo a un punto sin retorno acabando como ella, recluidos en esta clínica. No son historias terribles sino simplemente se trata de seres humanos corrientes, inteligentes y útiles que se extraviaron en el laberinto de sus mentes, y vieron como sus vidas se apartaban del curso normal por el que trascurre la existencia de la mayoría de la gente. 

Veronika descubre emociones contenidas que desearía compartir con Eduardo, otro joven interno, pero para ello deberán darle una nueva dimensión al valor del tiempo. Lo importante es vivir sin angustiarse innecesariamente por problemas fútiles, la cordura malentendida puede ser algo cruel. Cuando se hace simplemente lo que se espera de uno podemos vernos estrellados contra un muro impenetrable. Por otro lado lo que algunos llaman locura puede venir acompañada de maravillosas experiencias, que aguardan a ser descubiertas. 

Me gusta como Paulo Coelho consigue implicarse en la historia hilvanando los distintos relatos de los personajes del libro con apuntes de la sabiduría sufí. Encontramos aquí lecciones de la vida y de la cordura impregnada de la filosofía vital de la que suele hacer gala este autor. 

Como apunte diré que el libro tiene una adaptación cinematográfica del mismo título protagonizada por Sarah Michelle Gellar.


Agraïments a l'editorial labutxaca per l'exemplar.

6 comentarios :

  1. No coneixia aquest llibre i la veritat és que pinta bé! L'apunto per més endavant :)

    ResponderEliminar
  2. Lo tengo pendiente!!
    ME gusta la temática que trata =)

    Besotes

    ResponderEliminar
  3. Gracias por la reseña. Que tengas un feliz año. Besos

    ResponderEliminar
  4. Hola(:
    Lei el ibro y vi la pelicula y las 2 con increible, me encanta como escribe P. Coelho. Es un increible libro y estoy de acuerdo con tu opinion, Gracias por la reseña
    Felices fiestas:D

    ResponderEliminar
  5. La veritat és que el tinc pendent des de fa temps però hi ha tan per llegir >.<

    Vagi tot bé

    ResponderEliminar
  6. Sembla interessant, però crec que no fa per mi. De totes maneres, gràcies per la ressenya ^^

    ResponderEliminar