viernes, 17 de agosto de 2012

Tu i jo, ara i aquí de Jay Asher i Carolyn Mackler


Títol català: Tu i jo, ara i aquí
Títol castellà: Tú y yo aquí, ahora
Títol original: Future of us
Autor: Jay Asher i Carolyn Mackler
Any de publicació: 2012
Editorial: Estrella Polar
Col·lecció: L'Illa del Temps
Nº de pàgines: 339
Preu: 14,95 €
Enquadernació: Rústica amb solapesQuè faries si, gràcies al Facebook, sabessis com serà el teu futur?
Som al 1996. Internet s’està tot just promocionant i l’Emma rep una connexió gratuïta. Només connectar-se, la seva pàgina de Facebook apareix a la pantalla. Però... Facebook encara no s’ha inventat. Ella i en Josh, el seu millor amic, veuen com seran d’aquí a quinze anys. Naturalment, es queden desconcertats. Què caram vol dir m’agrada i sol·licitud d’amistat?
Parelles, feines, cases, fills... tot és al Facebook! I cada vegada que actualitzen les seves pàgines personals, el seu futur canvia. A partir d’ara, tot el que facin al present, ho veuran reflectit en el seu perfil del futur.En aquesta novel·la ens trasllada a l'any 1996, allí trobem als protagonistes que són l’Emma i en Josh, uns joves amics que es troben cursant els últims anys d'institut.

L'acció de la novel·la transcorre alternant els punts de vista d'Emma i en Josh, així anem coneixent la seva relació. Per a l’Emma és més important conservar l'amistat, per això no vol que vagi més enllà, Josh per contra vol a l’Emma i desitjaria que fossin parella. Aquestes diferències han contribuït a distanciar-los. Però malgrat tot segueixen sent amics, per aquest motiu quan a l’Emma li regalen un ordinador Josh és qui l’ajuda donant-li un CD-ROM perquè tingui accés a internet.

A partir d'aquest moment tindran accés a Facebook, fet insòlit doncs llavors encara no existia. Per descomptat tenen seriosos dubtes del que veuen en aquestes pàgines, sobre si mateixos convertits en adults sigui real, però aviat els fets els convenceran de la veritat que és. Junts descobreixen com qualsevol decisió altera els seus perfils futurs, plantejant seriosos dubtes sobre la utilització o no de Facebook.

Resulta curiós com en aquesta novel·la un fet tan quotidià, com avui dia s'ha tornat consultar Facebook, resulti extraordinari i sorprenent, no solament pel fet que els protagonistes puguin d'alguna manera veure el futur, sinó pel simple fet de la seva existència i funcionament, que es semblava inconcebible tan sol uns pocs anys enrere, abans de ser inventat. Sembla increïble com en poc temps hem acceptat les xarxes socials en les nostres vides.

En resum, és aquesta una novel·la juvenil i romàntica amb l'al·licient d'un fet extraordinari que dóna emoció a l'argument, atorgant-li un punt d'originalitat que la torna més interessant. M'agraden les històries que juguen amb aquestes coses del present, passat i futur, l'obra resulta amena i divertida. Mereix la pena llegir-la i passar una bona estona.


En esta novela nos traslada al año 1996, allí encontramos a los protagonistas que son Emma y Josh, unos jóvenes amigos que se encuentran cursando los últimos años de instituto.

La acción de la novela transcurre alternando los puntos de vista de Emma y Josh, así vamos conociendo su relación. Para Emma es más importante conservar la amistad, por eso no quiere que vaya más allá, Josh por el contrario quiere a Emma y desearía que fueran pareja. Estas diferencias han contribuido a distanciarlos. Pero a pesar de todo siguen siendo amigos, por este motivo cuando a Emma le regalan un ordenador Josh es el que le ayuda dándole un CD-ROM para que tenga acceso a internet.

A partir de este momento tendrán acceso a Facebook, hecho insólito pues entonces todavía no existía. Por supuesto tienen serias dudas de lo que ven en esas páginas, sobre sí mismos convertidos en adultos sea real, pero pronto los hechos les convencerán de lo cierto que es. Juntos descubren como cualquier decisión altera sus perfiles futuros, planteando serias dudas sobre la utilización o no de Facebook.

Resulta curioso como en esta novela un hecho tan cotidiano, como hoy en día se ha vuelto consultar Facebook, resulte extraordinario y sorprendente, no solamente por el hecho de que los protagonistas puedan de alguna manera ver el futuro, sino por el simple hecho de su existencia y funcionamiento, que se antojaba inconcebible tan solo unos pocos años atrás, antes de ser inventado. Parece increíble como en poco tiempo hemos aceptado las redes sociales en nuestras vidas.

En resumen, es esta una novela juvenil y romántica con el aliciente de un hecho extraordinario que da emoción al argumento, otorgándole un punto de originalidad que la vuelve más interesante. Me gustan las historias que juegan con estas cosas del presente, pasado y futuro, esta obra resulta amena y divertida. Merece la pena leerla y pasar un buen rato.Agraïments a l'editorial Estrella Polar per l'exemplar.

2 comentarios :