martes, 7 de agosto de 2012

Junts de Ally Condie


Títol català: Junts
Títol castellà: Juntos
Títol original: Matched
Autor: Ally Condie
Any de publicació: 2011
Editorial: La Galera
Col·lecció: Lluna Roja
Nº de pàgines: 364
Preu: 14,90 €
Enquadernació: Rústica amb solapes



La Cassia viu en una societat aparentment perfecta. No hi ha malalties ni diferències. Els funcionaris ho controlen tot, el menjar, la feina, les estones de lleure, la data de la mort i la persona que ha de ser la teva parella. I la Cassia, ara que té disset anys, s'enfronta a la festa de l'aparellament, on coneixerà la parella que la societat ha triat per a ella. La cara que hi veu, la d'en Xander, no la sorprèn: han estat amics d'infantesa. Però un cop a casa, quan visualitza les dades de la targeta, apareix una altra cara. I a partir d'aquell moment, davant de la Cassia s'obre un món inquietant i ple d'incertesa i prohibicions que podria fer trontollar tot el seu sistema de vida.





En aquesta novel·la distòpica se'ns presenta una cultura que es diu a si mateixa la Societat, els líders governen mitjançant els funcionaris uniformats que atenen les diferents especialitats necessàries per al funcionament de la Societat.

Amb l'excusa d'oferir una vida millor que l'anterior a l'adveniment del govern de la Societat, els ciutadans són sotmesos a tot un seguit de lleis restrictives i limitacions imposades tant culturals com de les llibertats més bàsiques.

Una d'aquestes regles és la impossibilitat de triar lliurement parella, de fet el llibre comença amb la cerimònia de aparellament de la protagonista anomenada Cassia, que acudeix a l'Ajuntament amb el seu amic Xander en complir 17 anys perquè allí és on tenen lloc aquestes cerimònies.

A partir d'aquest moment comencem a veure les fallades i injustícies d'aquesta Societat. A pesar que teòricament aquesta aparellada amb en Xander. Un aparent error dóna un resultat impossible, apareix un altre candidat anomenat Ky, no solament no pot ser que existeixin dos candidats sinó és que a més coneix als dos i en Ky està descartat per no tenir dret a aparellar-se. Així coneixem les aberracions, com criden als individus despullats de drets civils com a càstig en haver trencat les regles de la Societat.

Tot un seguit de injustes lleis tracten de controlar tots els aspectes de la vida dels ciutadans, per exemple no poden triar la seva parella, ni triar quants fills tenir, on volen viure, quan volen morir, no poden triar el menjar ni vestimenta… I aquestes són simplement una mostra de fins a quin punt es tracta de controlar i coartar les llibertats més bàsiques.

Aquest llibre encara que no reflecteix la mateixa situació que la novel·la “1984”, em recorda d'alguna manera l'obra de l’Orwell, així com unes altres d'aquest estil. Si un missatge queda clar és que la dictadura pot adquirir moltes formes, disfressant-se sovint de perversa utopia.

Aquesta obra constitueix un clar exemple de com l'amor sempre aconsegueix obrir-se pas encara en les societats més deshumanitzades. I l'anhel de llibertat mai pot ser del tot aixafat per les botes de l'opressor.

En resum, es tracta d'una obra interessant i moderna amb tocs de romanticisme i missatge social, ens presenta de forma bastant completa una societat futura que desgraciadament resulta bastant realista i possible. Quedo amb ganes de la segona part de la saga.





En esta novela distópica se nos presenta una cultura que se llama a sí misma la Sociedad, los lideres gobiernan mediante los funcionarios uniformados que atienden las distintas especialidades necesarias para el funcionamiento de la Sociedad.

Con la excusa de ofrecer una vida mejor que la anterior al advenimiento del gobierno de la Sociedad, los ciudadanos son sometidos a toda una serie de leyes restrictivas y limitaciones impuestas tanto culturales como de las libertades más básicas.

Una de estas reglas es la imposibilidad de elegir libremente pareja, de hecho el libro comienza con la ceremonia de emparejamiento de la protagonista llamada Cassia, que acude al Ayuntamiento con su amigo Xander al cumplir 17 años porque allí es donde tienen lugar estas ceremonias.

A partir de este momento empezamos a ver los fallos e injusticias de esta Sociedad. A pesar que teóricamente esta emparejada con Xander. Un aparente error da un resultado imposible, aparece otro candidato llamado Ky, no solo no puede ser que existan dos candidatos sino es que además conoce a los dos y Ky está descartado por no tener derecho a emparejarse. Así conocemos las aberraciones, como llaman a los individuos despojados de derechos civiles como castigo al haber roto las reglas de la Sociedad. 

Toda una serie de injustas leyes tratan de controlar todos los aspectos de la vida de los ciudadanos, por ejemplo no pueden elegir su pareja, ni elegir cuántos hijos tener, donde quieren vivir, cuando quieren morir, no pueden elegir la comida ni vestimenta… Y estas son simplemente una muestra de hasta qué punto se trata de controlar y coartar las libertades más básicas.

Este libro aunque no refleja la misma situación que la novela “1984”, me recuerda de alguna manera la obra de Orwell, así como otras de este estilo. Si un mensaje queda claro es que la dictadura puede adquirir muchas formas, disfrazándose a menudo de perversa utopía.

Esta obra constituye un claro ejemplo de cómo el amor siempre consigue abrirse paso aún en las sociedades más deshumanizadas. Y el anhelo de libertad nunca puede ser del todo aplastado por las botas del opresor.

En resumen, se trata de una obra interesante y moderna con toques de romanticismo y mensaje social, nos presenta de forma bastante completa una sociedad futura que desgraciadamente resulta bastante realista y posible. Quedo con ganas de la segunda parte de la saga.


Agraïments a l'editorial La Galera per l'exemplar.

11 comentarios :

  1. Buena reseña pero el libro no me interesa especialmente...
    Besos,

    ResponderEliminar
  2. El libro estuvo bien pero me pareció un poco lento... El siguiente es mejor, espero que lo consigas todo!

    ResponderEliminar
  3. No em cridava gaire l´atenció però ara m´han entrat ganes de provar-ho.
    Petons.

    ResponderEliminar
  4. Yo también tengo ganas de leer la segunda parte que este estuvo bien.
    Besos!

    ResponderEliminar
  5. ohh está muy bien ese libro y el segundo también!;)
    te seguimos;)
    pásate:)
    un besoo

    ResponderEliminar
  6. Jo també l'he llegit i he de dir que em va impressionar molt perquè vaig pensar que dibuixava una societat distòpica però no molt irreal, si et poses a pensar en el tema. No crec que costés molt que algun "espavilat", aconseguís que el seguís la gent i pogués muntar una societat com la que es planteja en el llibre ... espero que tardi mooolt, mooolt temps a arribar.

    ResponderEliminar