domingo, 19 de abril de 2015

La república pneumàtica - J. Valor Montero


Títol: La república pneumàtica
Autor: J. Valor Montero
Any de publicació: 2015
Editorial: Cruïlla
Col·leccióCamp a través
Nº de pàgines: 443
Preu: 14,94 €
Enquadernació: Rústica amb solapes


Com seria el món ara si a l’època dels romans s’hagués generalitzat ja l’ús de les màquines de vapor? On hauria arribat la tècnica després d’allò? En aquesta ucronia (és a dir una història alternativa que parteix de fets que haurien pogut succeir), en Marcus, un noi de províncies, ha d’anar Barcinomagna a buscar proves per alliberar el seu pare, empresonat injustament. Però el seu viatge es complicarà molt més del que mai hauria pogut sospitar, i coneixerà una antiga disciplina oriental, la vida als carrers i un complot de grans proporcions.Generalment m'encanten les ucronies, trobo en elles un interessant exercici de reflexió, respondre a la pregunta de què hagués passat si a cert moment històric s'hagués triat una opció diferent a la presa? Que pogués haver portat al desenvolupament d'un món molt diferent al que coneixem, una espècie d'univers paral·lel.

En aquesta ocasió es tracta de respondre al fet que hagués passat si el descobriment de la màquina de vapor no hagués passat inadvertit si l'emperador Claudio, conegut per les seves simpaties republicanes, hagués vist el potencial de la idea i la revolució que va suposar milers d'anys després, hagués tingut lloc durant la glòria de Roma.

Estem davant un estupend llibre, desenvolupat en la Hispània romana de dos-cents anys després de la restauració de la República. On la manera de vida de Roma conviu amb els invents i les conseqüències de la revolució pneumàtica.

En Marcus és un adolescent de gran intel·lecte i habilitats, que s'aferra als últims vestigis de la seva infantesa i tot el seu món es veurà trastornat obligant-li a enfrontar-se a tot tipus de situacions extremes en veure's embolicat en un complot que afecta a la pau i a la seguretat de la República Romana.

L'aventura i l'acció interactuen en un univers ric i ple de matisos, densament poblat per multitud de personatges de la més variada índole. On el classicisme llatí i grec conviu amb una estètica steampunk. A més, atès que la República Imperial s'estén fins a les fronteres de l'un altre gran imperi de l'època, l’imperi xinès dels Han, la influència xinesa també es fa notar a l'educació que rep en Marcus a la gran escola de la vida.

M'encanta com resol l'autor les complexitats de la fantasia històrica, on Roma és a punt de celebrar un mil·lenari naixement amb tots els seus enemics derrotats, tornats els seus ulls a un enfrontament potencialment desastrós amb l'imperi xinès. Veiem una cruïlla on els interessos d'enemics interns i la corrupció política amenacen la democràcia i la pròpia supervivència de la República. La xenofòbia amenaça la tradicional tolerància romana, on totes les identitats culturals i diferents religions han estat respectades.

Un gran llibre, molt recomanable si t'agrada aquesta fusió de gèneres. Ucronia, romans, steampunk, fins i tot orientalisme i arts marcials, units en un còctel molt apetecible i addictiu.Generalmente me encantan las ucronías, hallo en ellas un interesante ejercicio de reflexión, responder a la pregunta de ¿qué hubiera pasado si en cierto momento histórico se hubiera elegido una opción distinta a la tomada? Que pudiera haber llevado al desarrollo de un mundo muy diferente al que conocemos, una especie de universo paralelo.

En esta ocasión se trata de responder a que hubiera pasado si el descubrimiento de la máquina de vapor no hubiera pasado inadvertido si el emperador Claudio, conocido por sus simpatías republicanas, hubiera visto el potencial de la idea y la revolución que supuso miles de años después, hubiera tenido lugar durante la gloria de Roma.

Estamos ante un estupendo libro, desarrollado en la Hispania romana de doscientos años después de la restauración de la República. Donde el modo de vida de Roma convive con los inventos y las consecuencias de la revolución pneumática.

Marcus es un adolescente de gran intelecto y habilidades, que se aferra a los últimos vestigios de su niñez y todo su mundo se verá trastornado obligándole a enfrentarse a todo tipo de situaciones extremas al verse envuelto en un complot que afecta a la paz y a la seguridad de la República Romana.

La aventura y la acción interactúan en un universo rico y lleno de matices, densamente poblado por multitud de personajes de la más variada índole. Donde el clasicismo latino y griego convive con una estética steampunk. Además, dado que la República Imperial se extiende hasta las fronteras del otro gran imperio de la época, el imperio chino de los Han, la influencia china también se hace notar en la educación que recibe Marcus en la gran escuela de la vida.

Me encanta como resuelve el autor las complejidades de la fantasía histórica, donde Roma está a punto de celebrar un milenario nacimiento con todos sus enemigos derrotados, vueltos sus ojos a un enfrentamiento potencialmente desastroso con el imperio chino. Vemos una encrucijada donde los intereses de enemigos internos y la corrupción política amenazan la democracia y la propia supervivencia de la República. La xenofobia amenaza la tradicional tolerancia romana, donde todas las identidades culturales y diferentes religiones han sido respetadas.

Un gran libro, muy recomendable si te gusta esta fusión de géneros. Ucronía, romanos, steampunk, incluso orientalismo y artes marciales, unidos en un cóctel muy apetecible y adictivo.

3 comentarios :

  1. No el coneixia, pero hem cruda l'atencio, el tendré en compte^^

    ResponderEliminar
  2. Té bona pinta. Si t'agraden les ucronies et recomano "El hombre en el castillo" de Philip K. Dick, que va de què hagués passat si Hitler i els nazis hagueren guanyat la Segona Guerra Mundial i creat un imperi colonial. Súper recomanable. ;)

    ResponderEliminar
  3. Es mòlt interessant, m'agrada molt, ara ja esteu a la meva pàgina d'inici.

    ResponderEliminar